zeven dagen per week open

Menu
Ticket online
Web winkel

D(R)AAD

27 januari t/m 28 april 2024

D(R)AAD belicht de kracht van borduren als vorm van verzet en genezing van trauma’s. De expositie is onderdeel van Laat Los en Koester, een nieuwe reeks transhistorische kunsttentoonstellingen. De historische bevrijdingsrok uit 1946, te zien in de permanente tentoonstelling Allemaal Haarlemmers diende als inspiratie. D(R)AAD verbindt historische borduurwerken met moderne kunst en richt zich op sociaal-maatschappelijke borduurinitiatieven.

Borduren heeft door de eeuwen heen diverse toepassingen gehad, waaronder het nuttig aan elkaar zetten of repareren van stoffen, ter decoratie en als uitdrukking van status. De politieke betekenis van borduren is echter minder bekend: het kan een uiting zijn van protest en een manier om je stem te laten horen onder moeilijke omstandigheden. Borduren kan ook helpen bij het verwerken van trauma’s en troost bieden in tijden van conflict, ziekte en gevangenschap.

Handborduren is tegenwoordig weer populair, vooral onder jongere generaties, geïnspireerd door social media zoals Instagram en Pinterest. Deze kanalen maken het makkelijk om werk te delen en een eigen platform te creëren. De eeuwenoude meditatieve traditie van borduren, met zijn duurzame techniek, dient als inspiratie voor de hedendaagse makers en contrasteert sterk met ons snelle en steeds veranderende tijdperk.
D(R)AAD nodigt uit om de kracht van de naald te ontdekken als instrument voor sociale betrokkenheid en persoonlijke heling, en biedt zo een unieke inkijk in de geschiedenis en hedendaagse praktijk van borduren als protest en genezing.

Deelnemers aan de tentoonstelling zijn: Maya Amer, Monika Auch / Stitch Your Brain, Andrea Dezsö, Feministische Handwerk Partij, Fine Cell Work, Marian Jongsma, Klaas Rommelaere, Lilly Lulay, Anne Verhoijsen

De opening

Op 26 januari vond de feestelijke opening plaats van D(R)AAD. Gastcurator Kim Knoppers en directeur Laura van der Wijden openden de avond. Deelnemend kunstenaar en medisch arts Monika Auch gaf een korte lezing over haar onderzoek Stitch your Brain over de intelligentie van onze handen en het effect van creativiteit op gezondheid en welzijn. Gedurende de hele avond werd de performance Splitzij van Anna Verhoijsen vertoond, waarin vier mannen gezamenlijk een tafelkleed borduurden, waarmee traditionele genderstereotypen ter discussie worden gesteld. De vele enthousiaste bezoekers én de aanwezigheid van de drager van de historische bevrijdingsrok uit de vaste expositie Allemaal Haarlemmers maakte deze avond extra bijzonder.

Bekijk hier de foto’s van de opening

Activiteiten

Workshopreeks: Pak de D(R)AAD op – VOL
28 maart, 4, 11, 18 en 25 april
10.00-12.00 uur
Lees meer