zeven dagen per week open

Menu
Ticket online
Web winkel

vrienden

Steun ons

Loopt u ook warm voor de historie en kunst van onze mooie stad Haarlem? En wilt u genieten van prikkelende lezingen, uitnodigingen voor openingen, bijzondere excursies en ontmoetingen? Word dan vriend of begunstiger van Verwey Museum Haarlem.

Verwey Museum Haarlem is hét stadsmuseum waar de kunst van Kees Verwey en de historische en hedendaagse verhalen van Haarlem, de Haarlemmers en Zuid-Kennemerland centraal staan, en die wij graag met u delen. Zo ontdekt u de rijkdom van de stad, in al haar facetten. Wij luisteren daarbij ook graag naar uw inzichten en kennis, dat maakt het verhaal nog vollediger.

Vrienden en begunstigers zijn voor Verwey Museum Haarlem onmisbaar. Mede dankzij u kunnen we onze collectie in stand houden, bijzondere nieuwe tentoonstellingen maken, educatieve programma’s ontwikkelen en nog veel meer. Hierdoor wordt ons museum nóg aantrekkelijker voor jong en oud.

 

Vriend worden

Wordt u ook Vriend? Meer dan ooit is het duidelijk dat Verwey Museum Haarlem niet zonder begunstigers kan. Daarom koesteren wij onze vrienden.

U kunt kiezen uit drie typen Vrienden:

Damiaatje – vanaf €30 pp, (partner €50) per jaar

  • Onbeperkt entree tot het museum
  • Uitnodiging voor openingen van exposities
  • Digitale nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes

Poortwachter – vanaf €100 per jaar

  • Onbeperkt entree tot het museum
  • Uitnodiging voor openingen van exposities ​
  • Digitale nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes
  • Een keer per jaar een exclusieve rondleiding

Wilt u ons voor een langere periode substantieel steunen dan wordt u

Goudsmid – vanaf €500 per jaar voor een periode van 5 jaar

  • Alle voordelen van de Poortwachter
  • Een jaarlijkse exclusieve bijeenkomst met alle Goudsmeden in combinatie met een lezing of presentatie of met een speciale gast. Dit biedt u de gelegenheid om de andere leden te ontmoeten, uw interesses te delen en te netwerken.
  • Deze periodieke gift legt u vast via een schriftelijke overeenkomst met het museum waardoor deze fiscaal aftrekbaar is. Afhankelijk van inkomen en leeftijd ligt het fiscale voordeel al snel tussen de 42% en de 52%. Zo betekent een schenking van €500 bijvoorbeeld in belastingtarief 42% een jaarlijkse netto uitgave van €237. Meer informatie vindt u hier.

Klik hier om u aan te melden

 

schenken

Bent u iemand die graag actief betrokken wil zijn bij onze (kunst)geschiedenis en cultureel erfgoed? Met uw schenking kunt u ervoor zorgen dat Verwey Museum Haarlem voor volgende generaties toegankelijk en springlevend blijft. U levert daarmee een essentiële bijdrage. Elke bijdrage is welkom!

Eenmalig schenken

Wilt u geen Vriend worden maar wel een eenmalige schenking doen? Daar zijn wij ook heel blij mee. Doneer rechtstreeks door de QR-code te scannen en te betalen met uw bank-app, banknummer NL67ABNA 045869 7222 of doneer met iDeal hieronder.

Doneren met iDeal

Bedrag

Schenken

Wilt u ons voor een langere periode steunen? Om de gift te kunnen aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting, dient uw periodieke gift voor vijf jaar of langer schriftelijk te worden vastgelegd.
Wilt u hier meer over weten neemt u dan telefonisch contact op met onze directeur Laura van der Wijden via
023 – 5422427 of mail naar laura@verweymuseumhaarlem.nl.

nalaten

Verwey Museum Haarlem in uw testament

Met een legaat of nalatenschap kunt u ervoor zorgen dat ook de volgende generaties in Verwey Museum Haarlem kennis kunnen maken met onze bijzondere Haarlemse (kunst)geschiedenis. Zo krijgen ook toekomstige bezoekers een nieuwe kijk op het heden via het verleden, en leeft de geschiedenis voort. U kunt hieraan een essentiële bijdrage leveren. 

Hoe kunt u nalaten aan Verwey Museum Haarlem?

Er zijn verschillende mogelijkheden om na te laten aan Verwey Museum Haarlem. Elke vorm is zeer welkom en wij kunnen u helpen om uw persoonlijke wensen te realiseren.

Legaat

Hierbij legt u in uw testament vast dat Verwey Museum Haarlem na uw overlijden een bepaald bedrag, een effectenportefeuille of onroerend goed ontvangt. Dit noemen we een legaat. U kunt ook een percentage van uw nalatenschap in de plaats van een bepaald bedrag opnemen. 

Erfstelling

Het is ook mogelijk om Verwey Museum Haarlem tot (mede-)erfgenaam te benoemen in uw testament. Verwey Museum Haarlem ontvangt dan (een deel van) de uiteindelijke opbrengst van uw nalatenschap, naast uw familieleden, vrienden en andere goede doelen. Dit heet een erfstelling.

Vrijstelling van belasting

Normaal wordt er over een nalatenschap belasting geheven: de erfbelasting. Deze kan oplopen tot veertig procent. Verwey Museum Haarlem is, net als veel andere goede doelen, geheel vrijgesteld van erfbelasting, omdat zij is aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dus of het nu om een groot of een klein bedrag gaat, uw volledige gift komt ten goede aan Verwey Museum Haarlem.

Speciale wensen

U kunt ook kiezen voor een speciale bestemming waar u aan nalaat. Dat kan iets zijn wat u heel belangrijk vindt of waar uw hart naar uitgaat, zoals een educatief programma of een bijdrage aan de wisseltentoonstellingen of behoud van de collectie.

Wij kunnen met u de doelstelling en wensen bespreken op het gebied van nalaten. Ook kunnen wij u helpen bij de keuze van een betrouwbare notaris. Een deskundige notaris kan u adviseren over de inrichting van uw testament en uiteindelijk uw testament opmaken. Hij of zij kan u informeren over alle mogelijkheden en adviseren over de beste manier om uw persoonlijke wensen vast te leggen.

Heeft u Verwey Museum Haarlem opgenomen in uw testament? Laat het ons weten. U kunt een kopie van het gedeelte van uw testament opsturen waarin u Verwey Museum Haarlem benoemt. Wanneer u ons in uw testament heeft opgenomen, nodigen wij u graag uit voor speciale bijeenkomsten.

Informatie

Heeft u vragen of wilt u een oriënterend gesprek?
Neemt u dan contact op met Laura van der Wijden, directeur van Verwey Museum Haarlem. Zij  bespreekt met u graag uw wensen en mogelijkheden om Verwey Museum Haarlem in uw testament op te nemen. Telefoon: 023-5422427 of mail: laura@verweymuseumhaarlem.nl

fiscaal voordeel

Verwey Museum Haarlem staat geregistreerd als een Culturele ANBI. Een ANBI is vrijgesteld van schenkbelasting. Voor een begunstiger betekent de ANBI-status fiscaal voordeel in de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting.

Wat betekent dit voor Vrienden en eenmalige schenkers?

Dankzij onze ANBI-status levert schenken fiscale voordelen op voor particulieren en bedrijven. In vergelijking met een gewone ANBI levert een schenking aan een Culturele ANBI zelfs meer voordeel op dankzij de 25% extra aftrek die geldt bij schenken aan deze ANBI.
Ons ANBI-nummer is 807166558.

Een gewone gift kan bijvoorbeeld een maandelijkse, jaarlijkse of eenmalige gift zijn. Gewone giften moeten wel aantoonbaar zijn voor de Belastingdienst. Dit kan bijvoorbeeld via een afschrift van de bankrekening. Als eenmalige schenker of vriend komt u in aanmerking voor de fiscale voordelen die gelden voor een gewone gift, want ook deze is aftrekbaar.

Er is hierbij wel sprake van een drempelbedrag. Dit drempelbedrag voor gewone giften is 1% van het drempelinkomen met een minimum van € 60,-. Ook geldt er een maximum van 10% voor het aftrekken van gewone giften.

Kijk hier voor meer informatie.

Wat betekent dit als u Goudsmid wilt worden?

Om meer fiscaal voordeel te kunnen ontvangen en zonder drempelbedrag te kunnen doneren, kunt de donaties vastleggen als periodieke schenking met een minimum van vijf jaar. Deze schenking is volledig aftrekbaar van het belastbaar inkomen. Dit geldt dus voor u als Goudsmid met een periodieke schenking vanaf € 500,- gedurende tenminste vijf jaar. Een periodieke schenking moet hiervoor vastgelegd worden in een overeenkomst. Deze overeenkomst ontvangt u na aanmelding bij Verwey Museum Haarlem.

Kijk hier voor meer informatie.

verhalenscherm

Haarlem schrijft geschiedenis

Geef een plek in het museum cadeau!

Ook tussen alle beroemde Haarlemmers hangen in het museum en onderdeel worden van de geschiedenis van Haarlem? Of vind je dat iemand in je omgeving die eer verdiend? Dat kan! Geef jezelf of iemand in je omgeving een plek op ons digitale verhalenscherm cadeau.

Voor wie

Zet je baas, oom, tante, buurvrouw, collega of buurtwerker in het zonnetje en laat zijn/haar levensverhaal professioneel vastleggen. Niet alleen verhalen van mensen komen in aanmerking maar ook van bedrijven, scholen, sportclubs en zangverenigingen. En ook belangrijk… je steunt het museum hiermee. 

Cadeau

Het is een uniek cadeau voor iemand die je dierbaar is of die je speciaal in het zonnetje wil zetten. Het verhalenscherm is onderdeel van de overzichtstentoonstelling Allemaal Haarlemmers, die laat zien dat de geschiedenis van een stad wordt gemaakt door de inwoners zelf.

Prijs

Voor slecht € 250,- wordt jouw Haarlemmer onderdeel van de geschiedenis.

Informatie

Heeft u vragen of wilt u een oriënterend gesprek?
Neemt u dan contact op met Laura van der Wijden, directeur van Verwey Museum Haarlem. Zij  bespreekt met u graag uw wensen en mogelijkheden om Verwey Museum Haarlem in uw testament op te nemen. Telefoon: 023-5422427 of mail: laura@verweymuseumhaarlem.nl