zeven dagen per week open

de natuur van sjoerd buisman

20 april t/m 13 oktober 2024

In De natuur van Sjoerd Buisman, staat het werk van beeldend kunstenaar Sjoerd Buisman (1948, Gorinchem) centraal. Buisman, een pionier in het experimenteren met natuurlijke materialen, nodigt de toeschouwer uit om op een vernieuwende manier naar de natuur te kijken. De tentoonstelling omvat zorgvuldig geselecteerde werken, variërend van zijn meest recente werken tot stukken uit zijn vroege oeuvre, waardoor bezoekers niet alleen inzicht krijgen in zijn artistieke ontwikkeling, maar ook worden geconfronteerd met de urgentie van zijn thematiek: de kwetsbaarheid van de natuur en de noodzaak om in harmonie met haar te leven.

Sjoerd Buisman

De Haarlemmer Sjoerd Buisman is beeldhouwer, tekenaar en conceptueel kunstenaar en heeft gewerkt in Amsterdam, Normandië en Haarlem. Buisman volgde een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam (1965-1967) en bij Ateliers ’63 in Haarlem. Hij heeft een imposant oeuvre opgebouwd en is opgenomen in belangrijke (inter)nationale kunstcollecties. Hij was de eerste Nederlandse kunstenaar die experimenteerde met natuurlijke materialen naast het traditionele brons, hout en steen, en heeft op diverse prominente kunstpodia gestaan, waaronder de Biënnale van Venetië in 1978.

De natuur als inspiratie

Natuur vormt een belangrijke inspiratiebron in Buismans werk. Sinds de jaren zestig bestudeert hij botanische vergroeiingen en groeiprocessen van bomen en planten. Tijdens zijn wereldreizen legde hij deze vast in foto’s, tekeningen en teksten. Hij concludeerde dat natuur manipuleerbaar is, maar altijd haar eigen wetmatigheden volgt. Veel van Buismans werken zijn gebaseerd op de phyllotaxis, de spiraalvormige rangschikking van bladeren of stengels van een plant. De groeispiraal vertegenwoordigt voor hem orde en wetmatigheid in de schijnbare chaos en willekeur van de natuur. Hij werkt de vorm uit in schematische tekeningen en in reeksen sculpturen met verschillende materialen zoals hout, bitumen, polyester, cellulose en brons. Buisman manipuleert de natuur ook in letterlijke zin door cactussen op elkaar te enten en pompoenen in te snoeren. Ook laat hij in grootschalige ‘groeisculpturen’ bomen en planten in door hem bepaalde vormen groeien. Na Buismans ingrepen zet de natuur een groei- of herstelproces in, waardoor het werk zich voor de ogen van de toeschouwer ontwikkelt.

Te zien in de tentoonstelling

De natuur van Sjoerd Buisman biedt een rijke verzameling sculpturen uit verschillende periodes, evenals een variatie aan foto’s, schetsboeken en tekeningen die inzicht bieden in het creatieve proces van Buisman. Zijn beelden zijn geen eenvoudige representaties van de natuur, maar eerder een eigen interpretatie van haar intrinsieke eigenschappen. Hij erkent dat hij zelf deel uitmaakt van de natuur en benadrukt de noodzaak om in harmonie met haar te leven, vooral gezien de huidige bedreigingen van natuurlijke bronnen. De natuur van Sjoerd Buisman confronteert ons met vragen over onze invloed op en de vaste regels van de natuur, en daagt de toeschouwer uit om op een vernieuwende wijze naar de natuur te kijken.

De natuur van Sjoerd Buisman is samengesteld door conservator Caroline Rootliep, tentoonstellingsmaker Cathelijne Brouwer, Sjoerd Buisman en Wim van Krimpen. En is mede mogelijk gemaakt door het Cultuurstimuleringsfonds Haarlem, de JC Ruigrok Stichting, Stichting Kees Verwey en bevriende relaties.

Bekijk hier de foto’s van de opening

Lezing – bijzondere groeivormen in de natuur
Vrijdag 10 mei van 16.00 – 18.00 uur.

Lees hier meer.