zeven dagen per week open

Menu
Ticket online
Web winkel

Thé Tjong-Khing: 90 jaar jong

7 april – 11 september 2023

Thé Tjong-Khing is één van Nederlands bekendste en meest geliefde kinderboekenillustratoren. Maar dat niet alleen, hij heeft ook zijn unieke stempel op de Nederlandse stripgeschiedenis gedrukt. In de tentoonstelling, ter ere van zijn 90ste verjaardag op 4 augustus 2023, wordt een breed en actueel overzicht gegeven van zijn oeuvre tot nu toe, van de eerste tekeningen uit zijn studententijd in Bandung tot zijn meest recente project met Arnon Grunberg.

In zijn bijna 70-jarige professionele carrière heeft Khing tientallen strips gemaakt en vele duizenden illustraties voor tijdschriften, boekomslagen en kinderboeken. Tot zijn bekendste werken behoren Arman en Ilva, Iris (beide met Lo Hartog van Banda), Kleine Sofie en Lange Wapper (met Els Pelgrom), Vos en Haas (met Sylvia Vanden Heede), de Waar is de taart?-prentenboekenserie en BOSCH. In 1984 werd zelfs een van zijn korte stripverhalen, Zuster Lydia en het geluk, tot korte film voor televisie bewerkt. Voor zijn kinderboekenillustraties ontving hij meerdere Gouden en Zilveren Penselen, de Woutertje Pieterse Prijs, de Max  en de Duitse Jeugdliteratuurprijs.

Khing wordt door talloze generaties strip-, boek- en kinderboekenlezers bewonderd, en op handen gedragen door zijn collega’s. Maar dat alles is hem niet naar het hoofd gestegen, en hij is allerminst van plan om op zijn lauweren te gaan rusten: nog altijd neemt de bescheiden kunstenaar plaats achter zijn tekentafel, of het nu is voor een nieuwe samenwerking met Grunberg of een persoonlijk project. Want er zijn nog zo veel verhalen te vertellen…

Tentoonstelling

Uit alle fases van Khings leven zijn voorbeelden te zien op de tentoonstelling. Er is aandacht voor het maakproces van de strip, en de grote invloed van de cinema op het stripwerk van de filmkenner Thé Tjong-Khing. En natuurlijk zijn er ook de bekende kinderboekenillustraties, vaak originele tekeningen en niet eerder geëxposeerd werk. En kom ook kijken naar unieke beeldjes van personages uit de stopmotion-animatiereeks Vos en Haas.

Thé Tjong-Khing: 90 jaar jongtot en met 10 september 2023

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Stichting Beeldverhaal Nederland, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21 en de Gemeente Haarlem

NH Nieuws:
Nederlands’ bekendste illustrator Thé Tjong-Khing: “Ik kan niets anders” – NH Nieuws

NPO Radio 1 – YouTube:
Tjong-Khing: ‘In die tijd gold, als je strips las, was of werd je dom’

Potloodcast Thé Tjong-Khing:

Thé Tjong-Khing is in deze aflevering van de Potloodcast aan het woord over zijn werk als illustrator. Hij vertelt aan de hand van vijf beelden over zijn kindertijd in Indonesië, zijn eerste schreden op het pad als illustrator in Nederland en over het werken in opdracht.

Potloodcast

Activiteiten

Bekijk ook de activiteiten in het kader van deze tentoonstelling:

Schrijfwedstrijd

Waar is de taart?

Signeersessie

: