zeven dagen per week open

Menu
Ticket online
Web winkel

dicht bij mari andriessen

24 september 2022 – 20 maart 2023

Een meer persoonlijke kennismaking met deze Haarlemse beeldhouwer is bijna niet mogelijk. Voor het eerst zijn werken te zien die nooit eerder voor het publiek toegankelijk waren, waaronder beelden uit privécollecties, penningen, tekeningen en schetsen van voorstudies.

Mari Andriessen (1897-1979) – vooral bekend van zijn oorlogsmonumenten als De dokwerker, Man voor het vuurpeloton en Het bomslachtoffer – was geen beeldhouwer die met gemak een beeld schiep. Hij twijfelde, tobde en zocht. Hij tekende en maakte voor elke opdracht eerst meerdere beelden in klei of gips tot hij tevreden was. Later werden zijn beeldjes losser en vrijer. Zo bleef hij zijn hele leven, zoals hij het noemde: ‘spelen in zijn atelier.’

Naast veel nooit eerder getoonde kunstwerken en familieverhalen is er op Dicht bij Mari Andriessen ook aandacht voor het Haarlemse kunstleven en zijn vriendschap met Kees Verwey, die resulteerde in portretten van familieleden en elkaar. Deze zijn op de tentoonstelling te zien, samen met Mari’s gipsen die in een reconstructie van zijn atelier zijn opgenomen. Samen maken ze dit intieme verhaal over het leven van de maker van De dokwerker compleet. Dichter bij Mari Andriessen kun je niet komen.

Bij de tentoonstelling hoort een publicatie en er is een gratis stadswandeling langs de beelden van Mari in Haarlem en omgeving.

Mede mogelijk gemaakt door:

Mari Andriessen Stichting    

t/m 20 maart 2023

Mari Andriessen in zijn atelier aan het werk, 1963.
Foto’s Uipko Berghuist

Voorstudie in gips van
De Dokwerker, 1950.
Frans Hals Museum, Haarlem – in langdurig bruikleen Museum Beelden aan Zee, Scheveningen*

Onthulling van De Dokwerker door koningin Juliana, 19 december 1952.
Foto Joop van Bilsen, fotocollectie Anefo,
Nationaal Archief*

*De werken van bij Pictoright aangesloten makers zijn niet vrij van auteursrechten. Gebruikers moeten indien van toepassing contact opnemen met Pictoright om de toestemming voor gebruik vooraf te regelen, info@pictoright.nl