kees verwey
Kees Verwey (Amsterdam, 1900 – Haarlem, 1995) groeit in Haarlem op in een cultureel milieu; hij maakt al jong kennis met de schilderijencollectie van zijn oom, de dichter Albert Verwey. Via een andere oom, de architect H.P. Berlage, ontmoet de schilder in spe kunstenaars als Jan Toorop en Richard Roland Holst. Verwey is dan ook al op jeugdige leeftijd vastbesloten om kunstenaar te worden en bezoekt diverse kunstacademies, waar hij les krijgt van onder meer Samuel Jesserun de Mesquita, maar uiteindelijk kiest hij voor de Haarlemse schilder H.F. Boot als leermeester.
Het is bekend dat Verwey Haarlem, en liefst zijn atelier aan het Spaarne, nauwelijks uitkomt. Toch is hij zeer goed op de hoogte van alle stromingen binnen de hedendaagse kunst. Hij vertaalt die naar zijn eigen idioom maar weet ook dat hij niet kan loskomen van de Hollandse schilderstraditie. Binnen die traditie blijkt Verwey een grootmeester te zijn, die opvalt door zijn fabelachtige techniek en de consequente aandacht voor zijn eigen universum.
Verwey werd 95 jaar oud en zijn werk omspant daarmee bijna een eeuw, wat een extra lading geeft aan zijn oeuvre. Zijn baldadige, soms driftige, opvliegende persoonlijkheid en zijn weigering om te buigen voor welke trend of stroming ook, geven zijn werk een volstrekt uniek karakter. Overduidelijk is dat Verwey tot volle glorie komt in zijn portretten, zijn atelierstukken en bloemaquarellen in immer veranderende kleuren en composities.
STICHTING
De Stichting Kees Verwey bestaat sinds 1984 en beheert de nalatenschap van de Haarlemse kunstenaar.
De collectie bestaat uit honderden door Verwey gemaakte olieverfschilderijen, aquarellen, tekeningen, schetsen en andere kunstvoorwerpen. Al het werk is gedocumenteerd. Verwey zelf bleef tot op hoge leeftijd voorzitter van de stichting. Na zijn overlijden werd de stichting enig en algeheel erfgenaam.
Vanaf 2014 schenkt het, toen nog Historisch Museum Haarlem, regelmatig aandacht aan Kees Verwey. De samenwerking met de stichting mondt in 2023 uit in een structureel partnerschap en zijn er in enkele museumzalen doorlopend werken van Verwey te zien is. De naam van het museum verandert in september 2023 in Verwey Museum Haarlem. Een grote wens van Kees om zijn eigen museum te hebben gaat daarmee in vervulling. Het museum maakt – naast diverse andere tentoonstelling over kunst en geschiedenis van Zuid-Kennemerland – tentoonstellingen rond Verwey, tijdgenoten en navolgers. Ook het professioneel beheer van de Collectie Verwey is sinds 2023 in handen van Verwey Museum Haarlem.
Na Verweys dood in 1995 is het bestuur van de Stichting Kees Verwey vooral actief geweest met de inventarisatie en restauratie van de Collectie Verwey. Inmiddels is het bevorderen van tentoonstellingen in binnen- en buitenland ook een kernactiviteit geworden. Met de exposities komt de stichting tegemoet aan de toenemende belangstelling voor Verwey. Daarnaast stimuleert de stichting studie en onderzoek naar het werk van Kees Verwey en faciliteren ze uitgaven van boeken, catalogi en andere publicaties.
Lees hier meer over Verweys persoonlijke leven en werk.
BESTUUR
Het bestuur van de Stichting Kees Verwey bestaat uit Bas Boeser, Kees Bruinstroop, Wim van Krimpen en Anita Soer.
Het correspondentieadres is:
Stichting Kees Verwey
Postbus 3003
2001 DA Haarlem
E-mail: info@keesverwey.org
Website: www.keesverwey.org
U kunt ook contact opnemen met Caroline Rootliep, conservator Verwey Museum Haarlem, c.rootliep@verweymuseumhaarlem.nl of 023-542 2427