zeven dagen per week open

Menu
Ticket online
Web winkel

Schalkwijk Belicht

10 oktober 2019 – 9 maart 2020

60 jaar in beweging

Ook in de jaren vijftig van de vorige eeuw kende Haarlem een groot huizentekort. Voordeel: er was toen nog ruimte. Het totale grondgebied, dat wij nu kennen als Schalkwijk, werd uitgekozen om het steeds groter wordende huisvestingsprobleem op te vangen.

Europawijk werd gebouwd en binnen twintig jaar verrezen hier ook de Boerhaave-, Meer- en Molenwijk. Haarlem kreeg er 3500 eengezinswoningen en 7800 flatwoningen bij.

 

De wijk vormt nog steeds een apart deel van de stad. Bewoners komen zelden in het centrum en Haarlemmers zijn vooral in Schalkwijk te vinden als ze op bezoek gaan bij familie en vrienden. Kees (30 jaar): “Wonen in Schalkwijk lijkt anders, maar ís helemaal niet anders!”

Met de tentoonstelling Schalkwijk Belicht maakt u kennis met de geschiedenis van Schalkwijk, het huidige stadsdeel en zijn bewoners. Waarom wonen ze in Schalkwijk, hoe zijn ze er terechtgekomen en waar liggen hun trots en hun rijkdom. Theo (85 jaar): “Ik houd van netjes, recht en strak, daarom houd ik van Schalkwijk.”

Aan de hand van portretten en objecten worden de verhalen van de wijk en bewoners verteld. Dit geeft de bezoekers de kans om kennis te maken met de meeste multiculturele en meest groene wijk van Haarlem.

Een bijzondere wijk om te belichten en een mooie kans om een tijdsdocument te maken van verschillende generaties anno 2019. Soudai (18 jaar): “Bij de Molenplas voelt het een beetje als thuis.”

Voor de tentoonstelling is gebruikgemaakt van foto’s en verhalen van het project DubbelBelicht van Marisa Beretta.

Activiteiten

Naast de tentoonstelling organiseert het museum verschillende activiteiten, waaronder stadswandelingen, fiets- en boottochten, cursussen en diners, in samenwerking met organisaties uit Schalkwijk.

Houd de agenda op onze website in de gaten.